Blog 11: Nog 1 weekje….

Nog 1 weekje..

Wat gaat de tijd toch snel. Nog 1 weekje en dan staan we met z’n allen bij de start aan de Zuidersterloop. Ik heb begrepen dat er al behoorlijk wat inschrijvingen zijn gedaan, maar daar kan natuurlijk altijd nog wat bij.
Deze week hoorde ik op het nieuws dat het aankomend weekend heel erg mooi weer wordt. Normaal gesproken ben ik hier super blij mee. Ik hou er van om buiten ze zijn of om lekker te gaan zwemmen. Alleen tja, hardlopen met hoge temperaturen vind ik toch iets minder. Ik hoop dat het mee valt. Ik ben er klaar voor! Afgelopen zondag regende het, maar dat heeft mij niet tegen gehouden om te gaan lopen. Een snelle loop, nog even voor het einde. Aankomende week doe ik het rustig aan, om vervolgens zondag te kunnen knallen!

Bedankt

De afgelopen weken hebben jullie met mij mee kunnen lezen hoe mijn voorbereidingen zijn gegaan. Ik vond dit erg leuk om te doen en hopelijk hebben jullie ook met plezier mijn verhalen gelezen. Nog mooier zou zijn als je hierdoor ook gemotiveerd bent om te gaan lopen. Mij heeft het in ieder geval wel gemotiveerd om te lopen. Toen ik aan de start stond van de trainingen was ik echt even de motivatie kwijt. Tegen mijn omgeving zei ik dat ik een hardloopdepressie had. Ik kon de motivatie niet meer vinden. Door het schrijven van dit blog, de opgave voor de Zuidersterloop en door het opzetten van de Social Run (www.facebook.com/SocialRunRotterdam) heb ik die motivatie weer gevonden. Bedankt dat daarvoor! Uiteraard bedank ik ook de organisatie van de Zuidersterloop dat zij dit wilden plaatsen, in het bijzonder Hennie Hamers. Hij heeft er elke week voor gezorgd dat mijn blog ook daadwerkelijk geplaats werd en is ook meerdere keren bij de Social Run komen kijken, top!
Ik wens jullie allen heel veel succes en plezier volgende week! Zorg voor een goede voeding en voor voldoende vocht. Zoals ik al zei: het belooft een warme dag te worden dus dit gaat extra belangrijk zijn. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kleding aan te trekken, hou ook hierin rekening met het warme weer.
Ik heb mij aan mijn woord gehouden, ik eet al weken geen chocola meer. Het is zwaar en ik heb er enorm zin in! Mijn vriend staat met een dikke Milka reep (die met biscuit) bij de finish..
Een goede motivatie om net dat stapje extra te zetten.
Sportieve groeten en tot zondag,
Brenda Brandsma

Blog 10: Warming-up en DOOR!!

Warming-up

Mijn trainingen worden intensiever en ik merk dat een warming-up toch echt niet meer overbodig is. Bij een lange duurloop begin ik meestal rustig en dit schijnt prima te zijn. Maar goed, ik doe ook veel interval trainingen. Met koude spieren een hoge inspanning doen is niet heel handig. Ooit heb ik eens een hardlooptrainer gesproken die zei dat rekken en strekken alleen voor de na de training goed is. Je verlengt je spieren en dat wil je juist niet als je gaat hardlopen was zijn uitleg. Het klonk toen aannemelijk, maar ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn. Ik doe in ieder geval geen rek- en strekoefeningen voor de training. Waarom is een warming-up eigenlijk goed? Nou, het voorkomt blessures doordat de geleidingssnelheid van de zenuwvezels toeneemt. Daarnaast zijn je prestaties beter doordat een warme spier meer vermogen kan leveren. Naast deze redenen zijn er ook nog andere redenen te noemen, waaronder een psychische reden. Je bereidt je op deze manier voor op de inspanning die gaat komen en je bent meer geconcentreerd. Maar welke oefeningen zijn nou geschikt? Op http://stoerevrouwensporten.nl/training/7-warming-oefeningen-voor-hardlopers/ staan wat leuke oefeningen. Zelf heb ik altijd gevoetbald en mijn warming-up lijkt een beetje op mijn warming-up van toen. Eerst warm lopen, hakken-billen, knie-heffen, zijwaarts en kruislings lopen, armen zwaaien en wat korte sprintjes. Ik voeg daar vaak nog schaatssprongen en benen zwaaien aan toe. De training kan beginnen!

En DOOR!

Het gaat goed en ik heb ontzettend veel zin in 7 juni. Samen met wat mensen van de Social Run hebben we ons ingeschreven, zo kunnen we ook elkaar aanmoedigen wat uiteraard erg leuk is. Afgelopen weekend was het in de David Lloyd Sportschool in Capelle mogelijk om een introducee mee te nemen. Mijn vriend sport hier dus ik wilde wel mee, kon ik mooi mijn o.a. wat krachttraining hier doen. De gladiator work-out lijkt me wel wat. Mijn vriend doet, als één van de weinige mannen, ook mee aan deze les. Ook zijn eerste keer..We hebben er allebei nog nooit van gehoord dus we zijn benieuwd wat ons te wachten staat. Op http://www.uscleiden.nl/sport/gladiator.html kan je lezen wat het precies is en op youtube zijn verschillende filmpjes te zien van de oefeningen. Het is pittig een uur lang keihard trainen. Het zweet staat op mijn voorhoofd. Tijdens een oefening wordt de groep in tweeën je gesplitst en moeten we in estafettevorm verschillende oefeningen doen. Ik merk meteen weer mijn fanatisme en competitieve instelling. Ik ken daar niemand, maar schreeuw en juich mijn teamgenoten toe. Ik wil winnen!! Mijn vriend kijkt me aan en vraagt zich waarschijnlijk af waar ik mij zo druk om maak. Hmm, gelijkspel.. De volgende dag heb ik flinke spierpijn maar wat was het leuk om te doen! Je hele lichaam komt aan bod en dat voelt goed. De sportschool heeft ook een zwembad, sauna en Turks stoombad. Ik vind dat ik dat, als echte gladiator dat wel heb verdiend. 

Blog 9: Geloven en waarmaken!

Doelen

Ik heb het hier al eens eerder gehad over doelen. Ik geloof echt dat het goed is om doelen te stellen. Misschien nog wel belangrijker: dat je ook gelooft in die doelen! Alleen dan kan je de gestelde doelen ook waar maken. Een aantal van mijn vriendinnen en oude collega’s lopen ook hard. Samen praten we veel over hardlopen en proberen we elkaar te motiveren en uit te dagen. Ik vertel mijn doel aan mijn vriendinnen. Meteen geeft mijn vriendin aan dat als ik mijn doel behaal zij mij mee uiteten neemt. Altijd leuk zulke weddenschapjes. Een extra stimulans om het te halen. Vol overtuiging zeg ik dat ik echt denk dat ik dit kan halen. Diep van binnen voel ik wel enige twijfel. Je bent toch ook afhankelijk van het weer en andere omstandigheden. Toch ben ik ervan overtuigd dat als ik hier zelf in geloof, ik dit ook kan halen. Mijn vriendin deinst wat terug. We maken grapjes en uiteten wordt ineens een broodje döner.We zullen het zien!

Nog een paar weken…

Nog maar drie weken en dan staan we aan de start van de Zuidersterloop. Binnen de Social Run Rotterdam is het onderwerp van gesprek. Er doen waarschijnlijk wel een aantal mensen mee. Dit is leuk! Samen naar een wedstrijd gaan en ook de anderen aanmoedigen. De Social Run is een succes geworden, samen sporten en grenzen verleggen. Vorige week waren we met een klein groepje vanwege de vakantie en besloten we iets verder te gaan lopen (dit altijd in overleg). Een man had nog nooit zo ver gelopen. Wat goed! Met een groep gaat het lopen toch wat makkelijker en is het ook wat gezelliger. Een andere man heeft voorgesteld om T-shirts te laten bedrukken, hij is ook meteen de sponsor van het geheel. Wat een super leuk initiatief. We besluiten om ook na de Zuidersterloop samen op de woensdagavond (20:00) te gaan lopen. Geweldig toch!
Het lopen ging vorige week redelijk. Ik had bij een vriendin in Arnhem geslapen en daar heb ik lopen slaapwandelen. Gevolg was helaas een enorme blauwe plek van zo’n 15 cm op mijn been omdat ik tijdens dit avontuur het bed was uitgesprongen en de rand had geraakt. Het voelde niet fijn tijdens het hardlopen. Gelukkig is de pijn na een week een stuk minder. Deze week heb ik ook wat last gehad van vermoeide benen. Ik heb dit vaker gehad en liep dan vaak stug door, met als gevolg dat ik dan soms een half jaar niet kon lopen. Dit keer besluit ik het wat rustiger aan te doen. Ik train nog steeds drie keer per week, maar in een rustiger tempo. Dit heeft een positief effect en ook dit is na een week sterk verminderd. Ik merk dat de warming-up steeds belangrijker gaat worden. Zeker nu ik wat langere afstanden loop. Hierover volgende week meer…
Ik heb erg veel zin in 7 juni! Telkens als ik de krant lees staat de advertentie van de Zuidersterloop er opvallend in! Hopelijk komen er veel deelnemers en supporters op af! Jij doet toch ook mee?

Blog 8: Bleghh vliegjes!!!

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km. Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag 7 juni!

De Kralingse plas

Het is vrijdag en dit is een van mijn hardloopdagen. Ik ga lekker richting de Kralingse plas. In deze periode van het jaar vindt daar elke vrijdag hetzelfde tafereel plaats. Ik kom aanlopen en de mensen zitten op een terras. De één ziet er nog mooier uit dan de ander en iedereen lijkt blij. Dan loop ik voor het restaurant langs en kijk naar rechts: de bruid en de bruidegom. De plas op de achtergrond en de fotograaf schiet mooie foto’s. Ze zien er gelukkig uit, het maakt zelfs mij blij. Vorige week stond een hele groep vrouwen, inclusief bruid met haar jurk omhoog, klaar voor de foto. Ze werden van achteren gefotografeerd, alle pumpjes op een rij. Dat is vast een leuke foto geworden. Afijn, ik loop verder richting de molen. Bleghhh een zwerm vliegjes weet mijn mond te bereiken. Ik zing nogal eens mee met de muziek dus voor de vliegjes is de ingang makkelijk te vinden. Na wat gespuug en gewrijf loop ik verder. Wat een heerlijke plek om te lopen. De vele andere hardlopers/sporters, de bruiloften, de leuke sfeer en de natuur, wat een rust! Ondanks de vliegjes echt een van mijn favoriete plekken om hard te lopen.

Muziek & Oordopjes

Zelf vind ik het heerlijk om te lopen met muziek. Uiteraard doe ik dit niet als ik met de groep van de social run loopt, want heel sociaal is dat niet. Maar als ik alleen loop, vind ik het heerlijk. Lekker een muziekje op en gaan! Toen ik voor het eerst ging hardlopen met muziek kopieerde ik de bestanden vanaf mijn computer naar mijn Ipod. Enrique Iglesias met ‘Hero’ was het eerste nummer die ik hoorde. Dit is een ontzettend traag nummer en leuk als je lekker op de bank zit, maar niet als je aan het hardlopen bent. Ik heb destijds iemand die er verstand van had muziek erop laten zetten met een goede beat. Voor mijn gevoel ga je door de juiste muziekkeuze echt harder lopen. Via internet zijn diverse sites te vinden om de juiste muziek te kiezen. Mijn ultieme hardloopnummer is van Kosheen met het nummer ‘Catch me’. Op mijn Ipod is het opgenomen in een mix, maar dit nummer doet me een beetje denken aan toen ik nog iets jonger was. Toen vond ik het ook al een goed nummer. Nu krijg ik er een kick van als ik het hoor, net wat meer energie, wat je soms hard nodig hebt.
Ik loop op dit moment met in-ear dopjes van Philips. Ik heb ze ook wel eens van een goedkoper merk gehad, maar mijn ervaring is dan vaak dat de kwaliteit dan ook een stuk minder is. Ik vind ze fijn zitten, maar door het hardlopen vallen ze wel regelmatig uit mijn oren. Een ander nadeel is dat ik niet veel meer hoor, soms heel lekker, maar niet altijd even veilig. Ik heb vroeger ook wel van die sport-oortjes gehad, maar dat vond ik verschrikkelijk. Ik begon zelfs te twijfelen of ik nou zulke grote oren had of dat deze dingen toch echt veel te klein zijn. Ik kreeg laatst de tip om een hoofdtelefoon van Nike aan te schaffen. Deze heeft een soort van band die achter je hoofd langs loopt. Hij blijft zitten en je hoort nog voldoende in je omgeving. Een stukje veiliger dus. Toch maar eens naar kijken!

Blog 7: Auw!

Pijntjes

Ik sta op en voel het meteen, mijn hamstring doet pijn. De dag ervoor heb ik iets te enthousiast gewerkt aan mijn krachttraining. Een dagje rust dan maar. Helaas is het de volgende dag nog niet over. Gelukkig staat er een rustige duurloop op het programma. Soms kan het hardlopen ook helpen om er weer vanaf te komen. Gelukkig is dat laatste het geval. De dag erna is het vervelende gevoel weg en ben ik blij dat het iets tijdelijks was. Ik zit nu lekker in de flow en moet er niet aan denken om niet te kunnen lopen. In het verleden ben ik een aantal keer overtraind geweest. Dan kon ik niet langer dan een dikke vijf minuten lopen. Heel frustrerend, als je wel WIL, maar niet KAN lopen. Maar goed je lichaam is je beste raadgever en soms zouden we daar iets beter naar moeten luisteren. Zeker voor sporters is dit vaak een uitdaging. ‘Opgeven’ behoort vaak niet tot de opties, waardoor we soms te lang met onze klachten door lopen en het alleen maar erger maken.
Het ene pijntje is nog niet weg of het volgende pijntje staat al voor de deur. Mijn achillespees. Ik heb mijn autostoel anders gezet en doordat ik vrij lang onderweg ben van mijn werk naar huis (file) heb ik het idee dat hier de oorzaak ligt. Het voelt niet fijn en met het lopen heb ik er last van. Dan de stoel maar weer anders zetten. Na een paar dagen is de pijn weg. Gelukkig ik ben weer helemaal pijnvrij en we kunnen er weer tegen aan!

Water

Nu het zomerseizoen eraan zit te komen wordt het nog belangrijker om genoeg water te drinken. Op de bureaus bij mijn werk zie ik tegenwoordig steeds meer waterflessen staan. Vooral de dopper is erg populair. Hij is milieuvriendelijk, duurzaam en ziet er nog hip uit ook! Door een fles van dopper te kopen ondersteun je direct drinkwater en sanitaire projecten wereldwijd. Als je nu een fles koopt steun je daarmee het project in Nepal. Op www.dopper.com kan je alle flesjes in verschillende kleuren bewonderen. Tijdens het hardlopen en zeker tijdens hardloopwedstrijden zie ik mensen verschillend omgaan met het drinken van water. Sommige mensen hebben zelf een flesje of een soort van slangetje om water te drinken, anderen wachten tot een waterpost. Ik doe meestal dit laatste. Op korte afstanden probeer ik van te voren en daarna goed te drinken, zodat ik tijdens de loop hier geen tijd aan hoef te verliezen. Zo’n waterpost is best een grappig tafereel voor mij. Ik kom al hijgend en puffend aan en pak snel een bekertje van een medewerker aan. Echt drinken lukt niet. Je hoopt wat binnen te krijgen, maar bij mij zit het water dan vooral op mijn gezicht. Ik gooi vaak mijn bekertje (vaak nog halfvol) dan toch maar weg. Het is onhandig voor mij, maar op langere afstanden ben ik toch blij dat ze er staan. Een beetje vocht, ook al is het nog zo weinig, is dan toch wel heel wenselijk! We weten allemaal dat water drinken gezond is, maar waarom eigenlijk? Nou allereerst zorgt het ervoor dat het onze afvalstoffen afvoert en je uitdroging voorkomt, hierdoor heb je meer energie. Daarnaast zorgt het voor een strakkere en jongere huid en is het een goed hulpmiddel tegen hoofdpijn (symptoom uitdroging). Er zijn nog veel meer redenen waarom water drinken goed voor je is, maar een belangrijke reden voor hardlopers is ook dat het vochttekort voorkomt. Vochttekort kan er voor zorgen dat de spieren minder functioneren (o.a. kramp). Hier zit je als hardloper uiteraard niet op te wachten. Wil je nog meer weten over het drinken van water? Dan kan je op de volgende website goede informatie vinden: http://www.gezondvitaal.eu/water-drinken

Blog 6: Chocola..oef!

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km.  Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag 7 juni!

Zoekt en gij zult vinden

Ik kom thuis van mijn werk en het duurt nog even voordat we gaan eten. Ik heb trek en niet zomaar trek! Chocola!! Heb ik nog iets in huis? Dat zal toch wel?! Oke, de zoektocht is van start gegaan. In de lades..niets! In de koelkast een stukje pure chocola. Lekker, maar niet mijn favoriet. Het mag daar blijven liggen en ik vervolg mijn zoektocht. Ineens popt de gedachte op dat we tijdens Pasen een kilo paaseieren hebben gekocht. Uiteraard is de volledige kilo er allang niet meer, slechts een restant. Een restant lekkere chocolade eieren. Nu ze nog vinden! Ik duik de kast in, want daar liggen ze ergens verstopt. Gevonden! Ik eet er een stuk of tien op. Na bijna twee weken van chocola is dit heerlijk! Tegelijkertijd voelt het niet super goed. Ter compensatie dan maar een rondje hardlopen. Het gaat voor geen meter. Ik ben te snel van start gegaan en merk dat dit niet goed werkt. Tegen het einde van mijn ronde krijg ik er ook nog eens steken in mijn buik bij. Zouden dat de paaseieren zijn? De volgende dag eet ik alle overige lekkere paaseieren tegen beter weten in op. Hmmm lekker! De rest gooi ik weg, dan is er ook geen verleiding meer. Oké, vanaf morgen gaan we weer voor gezond! Geen chocola eten blijkt wel weer de moeilijkste uitdaging. Ach af en toe en met mate is misschien ook niet zo erg. Dat is ook meteen mijn grootste valkuil, dat met mate. Ik kan niet twee blokjes van een reep pakken en hem vervolgens terug leggen. Dan moet hij op! Die avond nog! Niets in huis halen lijkt de beste oplossing. Een nieuwe poging en ik spreek met mijzelf een datum af tot wanneer ik dit moet volhouden. Het wordt 7 juni, de dag van de loop. Als ik het volhoud en de loop heb gelopen dan trakteer ik mijzelf op iets lekkers met veel chocola!

Routes

Zoals jullie weten woon ik nog niet zo heel lang in Rotterdam. Op de woensdag loop ik met de social run, die op dit moment bestaat uit zo’n 8-9 vaste deelnemers. Erg leuk! Zij bedenken de route. Hierdoor leer ik het gebied en leuke hardlooproutes kennen. Zelf gebruikte ik ook vaak www.afstandmeten.nl om een leuke route uit te kiezen met de juiste afstand. Veel van mijn hardloopvrienden gebruiken de app. ‘Runkeeper’. Hiermee kan de app doormiddel van GPS de afstand, tijd en tempo bijhouden. Het houdt ook je persoonlijke

 

Blog 5: Afstanden!

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km. Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag 7 juni!

Afstanden

Hoe bepaal je welke afstand je wilt gaan lopen? Bij de Zuidersterloop zijn er drie afstanden mogelijk: 15-7,5 en 4,5. En dan is er natuurlijk ook nog de Kidsrun van 1,5 km. Persoonlijk vind ik deze laatste erg leuk! Natuurlijk niet om zelf te lopen, maar wel voor de kinderen. Zo komen ze op jonge leeftijd al in aanraking met het hardlopen en motiveert het misschien om te gaan sporten. Toen ik de keuze moest maken zat ik te twijfelen tussen de 7,5 en de 4,5. Ik hou van tempo en snel! Maar ik heb ook gemerkt dat ik het wel prettig vind om lekker in de wedstrijd te komen, dat wil bij mij toch wat beter op een iets langere afstand. Uiteindelijk besloot ik toch om 4,5 km te lopen en dan in september/oktober een wat langere afstand te kiezen. Een mooie opbouw. Ik denk dat het vooral goed is om te kijken waar jij je goed bij voelt. In de eerste plaats moet hardlopen en zeker dit soort lopen leuk zijn! Dus wanneer je het niet vol kan houden is het waarschijnlijk ook minder leuk. Kies dus een afstand die je vaker hebt gelopen en die je goed kan volhouden en waar jij je prettig bij voelt.

Sporten

Het hardlopen gaat lekker. Het is steeds prachtig weer en dit motiveert. Wanneer ik een rondje Kralingse bos loop zie ik erg veel andere hardlopers en andere sporters. Het buitenseizoen is weer begonnen! Naast het hardlopen en de krachttraining die ik hierbij doe ben ik deze week ook gaan zwemmen met mijn moeder. Vanwege haar knieën kan ze niet hardlopen en volgens mij vindt ze het ook niet zo leuk. Mijn vader heeft een jaar geleden wel een poging gedaan om te gaan hardlopen. Hij was goed voorbereidt inclusief goed schoeisel, hardloopkleding en een mooi sporthorloge. Helaas kreeg hij al heel snel een blessure, omdat hij te snel wilde en tja als je nooit hebt gelopen dan is dit niet heel verstandig. Hij houdt niet van zwemmen dus dat hebben mijn moeder en ik samen gedaan..ook wel eens leuk voor de afwisseling. Ergens in mijn verleden heb ik het diploma voor zwemleider gehaald. We hebben het zwembad alleen, dus we doen wat oefeningen. Erg fijn! Toch vind ik zelf hardlopen leuker! Hier ligt mijn passie. Het schema dat ik volg vind ik erg prettig, de afwisseling in trainingen zijn fijn en hopelijk heeft het ook het nodige effect. Vanavond gaan we dus weer lekker hardlopen! Hopelijk met het zonnetje erbij 

Blog 4: It feeeels good!!

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km. Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag 7 juni!

Voortgang

Een maandje verder en hoe staan we ervoor? Het trainen gaat goed. Ik voel me lekker en merk dat ik met een schema toch prettiger train. Het werkt als een stok achter de deur en zorgt voor uitdaging. Interval trainingen blijven voor mij best pittig, maar ik weet dat ze er ook voor zorgen dat je sneller wordt, een goede motivatie om er gewoon voor te gaan. Op woensdag wordt er getraind vanuit de Social Run. Inmiddels een groepje van zeven, maar er kunnen natuurlijk altijd meer mensen bij. Het gaat goed en het voelt goed! Samen trainen is gezellig en op deze manier mensen ontmoeten is erg leuk. De krachttraining gaat ook goed, na elke training wordt ik nog wel wakker met spierpijn. Dan weet je in ieder geval dat je iets gedaan hebt. Ik zit op schema en kijk uit naar 7 juni, de ZuiderSterLoop. Ik ben nieuwsgierig naar deze loop en hoe ik het zal ervaren. Nog een kleine twee maanden en dan is het zover!

Voeding

Tja, naast krachttraining en de hardlooptrainingen heb je dan natuurlijk nog voeding. Voeding is minstens zo belangrijk, maar voor mij ook een punt die ik lastig vindt. Ik eet vrijwel altijd gezond, maar er is één grote boosdoener: chocola! Hier ben ik echt gek op! Zeker met de paasdagen is het heerlijk om al dat chocola in verschillende soorten en maten te proeven. Goed is het niet, dat weet ik wel..maar het is oh zo heerlijk! Voor eerdere wedstrijden sprak ik vaak met collega’s af om niet meer te snoepen. We snoepten namelijk altijd erg veel op kantoor dus dit samen dragen en niet willen afgaan voor de rest, was altijd een goede motivatie. Helaas kan dit nu niet meer aangezien ik ben verhuist en tegenwoordig zelf de chocola in huis haal. Oké, vanaf maandag dan maar geen chocola meer?! En als ik het dan toch echt niet meer vol kan houden, dan een stukje puur. Het is de laatste tijd ook wel erg veel geweest. Goede deal! Ik ga ervoor en misschien krijg ik nog wat mensen mee om het samen met mij vol te houden. De volgende stap gaat misschien wel ‘helemaal geen suiker’ meer zijn. Hier heb ik de laatste tijd veel over gelezen en heb hier ook wat ervaringen over gehoord. Mensen voelen zich energieker en zitten lekkerder in hun vel. Nou eerst dit maar! Vervolgens kijk ik nog even kritisch naar mijn voeding, het gaat goed. Ik eet gezond en gevarieerd. Wel besef ik dat ik te weinig drink dus dit ga ik ook weer oppakken. Zelf ben ik van mening dat je ook best eens mag genieten en zondigen. Het moet wel vol te houden zijn. Dus zorg ervoor dat je gezond eet (en drinkt), maar dat je het ook lekker vindt. Gelukkig is er tegenwoordig zoveel te krijgen dat je dingen ook zelf heel lekker kan maken. De basisregels van voeding zijn goed en makkelijk vol te houden. Je moet jezelf er af en toe weer even bewust van maken wat goed voor jou is en wat je anders kan doen, zodat het misschien nog beter wordt! Succes!

Blog 3: Lente, waar blijf je?

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km. Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag 7 juni!

De start van de Social Run

Een beetje gespannen loop ik naar het zwembad Alexander. Ik ben heel nieuwsgierig of er iemand zal staan. Tot grote blijdschap zie ik in ieder geval twee mensen staan. Yess!! Ik ben in ieder geval niet alleen. Dit blijken Angela en Dionne te zijn, moeder en dochter die in juni van plan zijn om de Ladies Run in Rotterdam te lopen, dit is een loop waarin het geld naar Pink Ribbon gaat. Ze geven aan eigenlijk niet zeker te weten of ze wel 5 km kunnen volhouden. Geen probleem, mocht je het niet vol kunnen houden dan gaan we gewoon iets rustiger lopen of je loopt je eigen ronde uit. Er komt nog iemand aanlopen, dit blijkt Joost te zijn. Joost loopt vaker en vindt de stok achter de deur wel fijn. Super leuk! We wachten nog even tot 20:05 en als er dan verder niemand komt dan gaan we vertrekken. Ik zie een man op mij afkomen, hij lijkt mij te herkennen, ik hem niet direct. Misschien komt dit doordat ik hem nooit persoonlijk heb ontmoet. Het blijkt Henny Hamers te zijn! Wat attent! Met Henny heb ik regelmatig contact vanwege mijn blog. Hij helpt ook mee met de organisatie van de ZuiderSterLoop. Leuk om zo even kennis te maken. We gaan van start, gelukkig is het droog. Ik schreef dat het tijd voor de korte broek werd, nou niet vandaag! Gewoon weer een lange broek aan en een jasje. Waar blijft de lente? Ik mis het lopen in de zon. Helaas, we moeten het er maar mee doen. We lopen zo’n 5 km en iedereen heeft het vol gehouden. Nog even een eindsprintje en daarna praten we nog even na hoe iedereen het heeft ervaren. Leuke reacties en hopelijk zijn ze er volgende week meer! Uiteraard kan iedereen op elk moment aansluiten.

Krachttraining

Naast het hardlopen is het ook goed om je spieren te versterken doormiddel van krachttraining. Niet mijn favoriete onderdeel, maar wel noodzakelijk. Met de app ‘Daily workout’ die overigens gratis is, ga ik van start. Ik heb mijn eigen gewichten dus ik doe de krachttraining vanuit huis. Je kan uiteraard dit ook doen bij een sportschool. Dit heb ik in het verleden vaak gedaan. Helaas merkte ik dat ik dan toch weer te fanatiek was en mijn lichaam overtraind raakte. Het is vaak beter om hierin wat begeleiding te vragen, zodat je dit voorkomt. De combinatie kracht en conditie is naar mijn mening het meest effectief.

Blog 2: Schema’s, App’s en de Social Run!

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km.  Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag 7 juni!

Schema’s & App’s

Oké, ik ben uit mijn dip! Wat een mooie dagen hebben we gehad. Het is (naar mijn mening) toch een stuk prettiger lopen wanneer de zon schijnt en het niet al te koud meer is. Het is zelfs warm en ik heb gemerkt dat een lange broek dan toch echt te warm is. De korte broek mag weer aan. Zoals ik vorige week al schreef, is het tijd om een schema te vinden die aansluit bij mijn doelen. Er zijn zoveel schema’s en app’s dus tja, welke moet je nu kiezen? Zelf vind ik het niet heel prettig om met mijn telefoon hard te lopen. Toen ik een jaartje geleden trainde voor de halve marathon heb ik dit wel gedaan, samen met Evy (app). Dit werkte prettig, maar het is een betaalde dienst dus die overweging moet je maken of je dat wil. Als je eenmaal een keer betaalt hebt voor de app dan kan je punten opbouwen door trainingen af te werken. Wanneer je voldoende punten hebt kan je toegang krijgen tot een nieuw trainingsschema. Ik besluit toch voor een gewoon schema te gaan. Online is dit even zoeken, je moet je soms aanmelden bij een site of gegevens invullen, zodat het schema meer op maat is. Uiteindelijk vind ik een schema van ‘Gymboss’ voor gevorderde lopers op de 5 km. Het is een afwisseling van duur- en intervaltrainingen. Dit lijkt mij prima! Ik weet dat ik daarnaast ook krachttraining zal moeten gaan doen. Hierover volgende week meer.

Schema: https://www.bodyempowerment.nl/gymboss-5-km-hardloopschema-voor-gevorderden/

De Social Run

Hoe leuk is het om naast jezelf ook anderen te motiveren om in beweging te komen en samen deel te nemen aan de ZuiderSterLoop. Oorspronkelijk kom ik uit Groningen en heb ik vervolgens zes jaar in Arnhem gewoond. Sinds een dikke maand woon ik nu in Rotterdam. Hierdoor ken ik nog maar weinig mensen hier en dit was voor mij ook een reden om de Social Run te introduceren. Mensen met dezelfde passie ontmoeten en samen lekker een rondje hardlopen. Deze week ben ik vooral bezig met het promoten van de Social Run. Uiteraard zijn jullie ook allemaal van harte uitgenodigd om mee te lopen. Op Facebook is de Social Run ook te vinden: www.facebook.com/Social RunRotterdam. Vanaf volgende week woensdag 1 april gaan we 10 weken trainen om vervolgens mee te doen aan de ZuiderSterLoop. Ik heb er zin in, jullie hopelijk ook!!

 

Blog 1: Ennnn ACTIE!!!

Ik ben Brenda Brandsma en wekelijks schrijf ik een blog voor de website van de Zuidersterloop. Al jaren loop ik hard met ups en downs. Mijn favoriete afstanden liggen tussen de 5 en de 10 km.  Mijn blog geeft inzicht in mijn voorbereidingen en ervaringen voor de loop op 7 juni in Capelle aan de IJssel. Met mijn blog hoop ik dat ook anderen gemotiveerd worden om ook te gaan hardlopen en wellicht zien we elkaar op zondag